preskoči na sadržaj

Osnovna škola Grigora Viteza Zagreb

Login
VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

HIMNA ŠKOLE

ŠKOLSKI LIST

Mašta i svašta 

Priloženi dokumenti:
masta i svasta 2022.pdf

RASPORED ZVONA

 

sat

    Početak - završetak

0.

7.15  -  8.00

1.

8.00  -  8.45

2.

8.55  -  9.40

3.

  9.50   -  10.35

4.

10.40  -  11.25

5.

 11.30  -  12.15

6.

12.25  -  13.10

7.

13.15  -  14.00

8.

14.05  -  14.50

JELOVNIK

 
 

KUTIĆ ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE

 

PSIHO KUTIĆ

PEDAGOŠKI KUTIĆ

LOGOPEDSKI KUTAK

VELIKI ODMOR

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Kalendar rada šk.god. 2020./2021.

Veliki kalendar

Mali kalendar

Anketa
Kad te u školi ispituju, događa li ti se često da zbog treme ne možeš pokazati sve što znaš? [ Ako je odgovor DA, klikni na sliku ispod - uspješno učenje]Kako da učenje ne bude mučenje

 

MUP Red button

MUP CRVENA TIPKA

Tražilica
 

Voditelji: Ana Bajo, Anja Piljek, Antonija Radoš i Višnja Cuculić, pedagoginja mentor.

Naša škola uključila se po drugi put u projekt „Škole za Afriku“. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Kroz taj zajednički projekt žele se stvarati bolji uvjeti za odrastanje i život djece u Africi.

„Sva djeca svugdje u svijetu imaju ista prava. Svako dijete u sebi krije mnoštvo neslućenih potencijala i iznimnih talenata. Hoće li ikada biti ostvareni, ovisi o mnogo toga, među ostalim o mjestu rođenja i uvjetima života. Dijete rođeno u Africi i dijete rođeno u nekoj od razvijenih  europskih zemalja i dalje nemaju jednake preduvjete za razvijanje svih potencijala koje posjeduju.“ (preuzeto UNICEF).

U sklopu projekta Škole za Afriku na globalnoj razini sredstva se prikupljaju za djecu 11 najugroženijih afričkih zemalja: Angola, Burkina Faso, Etiopija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Niger, Ruanda, Južnoafrička Republika, Zimbabve. Ured Unicef-a za Hrvatsku sva prikupljena sredstava  usmjerava za izgradnju postojeće školske infrastrukture i opremanje školskih učionica potrebnim materijalima. Edukativno humanitarne aktivnosti  ovog projekta u našoj zemlji okupljaju velik broj  dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola U našoj  zemlji je do sada prikupljeno 3,7 milijuna kuna. Zahvaljujući prikupljenim sredstvima  izgrađene su brojne  škole, predškolske ustanove i centri za alternativno obrazovanje, a djeca i mladi u našoj zemlji bili su u prilici  razvijati međunarodnu solidarnost te spoznati važnost uzajamnog pomaganja.

Osim novčanih sredstava, naša škola prikupljati će kroksice za djecu u sirotištu svetog Ante u Songei (Tanzanija). Pozivamo vas na suradnju i uključivanje u ovaj projekt. Pročitajte više o projektu „Škole za Afriku".      

Višnja Cuculić, pedagoginja mentor

 Fotografije uslikala prof. Anja Piljek pri posjetu Keniji i Tanzaniji u kolovozu 2014.     

U humanitarnoj akciji skupljeno 4440 kuna!

U srijedu se u našoj školi održala humanitarna akcija za sirotište svetog Ante u Songei, gradu afričke države Tanzanije. Akciju su potaknule učiteljice Ana Bajo i Antonija Radoš za udrugu Kolajna ljubavi, a s ciljem osvješćivanja učenika o životu njihovih vršnjaka u sirotištu.

Prigodni program su započeli volonteri i osnivačica udruge Kolajna ljubavi Ivana Marasović kratkim filmom, kojim su predstavili rad udruge i život djece u sirotištu. Vrhunac predstavljanja bilo je pjevanje Dinamove himne od strane malih Afrikanaca koju su posebno za ovu prigodu uvježbali. Donacije su se skupljale prodajom palačinki, starih časopisa, fotografija, kasica te sudjelovanjem u malonogometnom turniru. U pauzama između utakmica plesao se masovni ples uz afro ritmove. Ovu akciju je podržao bivši nogometaš Dario Šimić, koji je bio jedan od donatora.

„Odazvao sam se ovoj akciji jer čovjek treba pomagati djeci, osjetiti to u srcu, bilo da su ovdje ili bilo gdje drugdje.“ – rekao je Šimić.

Akcija je bila vrlo uspješna. Osim što se skupilo oko 4400 kuna, učenici i roditelji su pokazali da imaju veliko srce.

„Drago mi je i ponosan sam što sam bio dijelom ove humanitarne akcije. Činiti dobra djela je nešto što oplemenjuje duh. Na ovaj način svi su dobili nešto.“ – rekao je Ivan Benčić, učenik 8.a.

Posebno HVALA tati Culjku, roditeljima Hrstić, Trnjanskim mamama, Dariu Šimiću i Vivas Baru, volonterima udruge Kolajna ljubavi, ravnateljici, profesorici Gorani Tomac, profesoru Tomislavu Vilenici i svim roditeljima koji su pekli palačinke.

A posebno HVALA našim sadašnjim i bivšim učenicima bez kojih akcija ne bi uspjela.

 

 

 

 

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate humanitarnu akciju učenika i učitelja Oš Grigora Viteza, za djecu u sirotištu sv. Ante u Songei (Tanzanija). Akcija će se održati u srijedu 25.3.2015., 17-19 h, u prostorijama naše škole. U programu sudjeluju volonteri udruge Kolajna ljubavi, učenici i učitelji naše škole te njihovi roditelji, Trnjanske mame i Dario Šimić.

 

Program:

17.00-18.00 h: Predstavljanje rada udruge Kolajna ljubavi od strane volontera - film, izložba fotografija, sajam starih časopisa, prodaja i degustacija palačinki i kolača, masovni ples.

18.00-19.00 h: Malonogometni turnir (polufinala i finale) ekipa: 1. Profesori, 2. Roditelji, 3. Sadašnji učenici, 4. Bivši učenici. Pobjedniku će nagradu uručiti bivši nogometaš Dario Šimić.

"Dobra djela su karike koje tvore lanac (kolajnu) ljubavi!"  (Majka Terezija)

 

 

Posjet velečasnog Odilona Singboa 19.11.2014.

 

Velečasni Odilon rođen je u Hondiju u Beninu. Pričao nam je o školovanju u Africi. Učenici 1.a, 2.a, 3.a i 3. b pažljivo su slušali o igrama, prijateljstvu i životu u Africi. U Hondiju se govori na weme narječju, pozdravljaju se riječju „Nate“ (Kako si?), „Namite (Kako ste?). Doznali smo da se slatkiši jedu samo za blagdane. Pjevali smo i zapljeskali u afričkom ritmu. Drago nam je što nas je posjetio ovako zanimljiv gost i pomogao nam da bolje upoznamo život u Africi.

Učiteljica: Gordana Lavrenčak

 

 

Zahvaljujemo svim učenicima i učiteljima koji su u ovom polugodištu radili na Projektu „Škole za Afriku“. Štednjom u razrednim kasicama i prodajom na božićnom sajmu prikupili smo 1.250 kn, koje smo uplatili na račun UNICEFA. Posebno zahvaljujemo učenicima 4.a, 7.a, 8.a i 8.b  koji su vrlo aktivno sudjelovali u ovom projektu i dali velik doprinos njegovoj realizaciji u ovom polugodištu.

Iako nam se čini da  novac nije velik  tim sredstvima može se  osigurati  nešto od sljedećeg:

25 kn

nogometnu loptu i pumpu za napuhavanje za sportske aktivnosti

60 kn

edukacijski paket za jednog učenika (torba, atlas, ploča za pisanje i računanje)

100 kn

školska klupa

700 kn

 škola / vrtić u kutiji (kutija puna stvari koje se mogu pronaći u učionici)

Višnja Cuculić, pedagoginja

 

Rad djece velika je prepreka potpunom ostvarivanju dječjih prava u Burkini Faso. Prema posljednjim podacima, 39%  djece u Burkini Faso u dobi od 5 do 14 godina radi. Rad u rudnicima zlata jedan je od čestih oblika dječjeg rada. Pritom im prijete brojne opasnosti kao što su ozljede, nesreće te bolesti, a posebno bolesti dišnog sustava. Osim toga, ova su djeca u većoj opasnosti od seksualnog iskorištavanja, psihičkog zlostavljanja te ekonomskog izrabljivanja.  Prema istraživanju UNICEF-a i Vlade u Burkini Faso skoro 20 000 djece radilo je u rudnicima zlata 2010. godine, a više od 80% njih nikada nije pohađalo školu. Vrlo je vjerojatno da je broj djece koja rade u rudnicima i značajno veći. U cilju rješavanja ovog problema, UNICEF zajedno s nevladinom organizacijom Terre des Hommes i Vladom Burkine Faso, u 5 najugroženijih regija, radi na uključivanju djece u centre alternativnog obrazovanja i škole.

Organizacija školskog sustava (tri u jedan) koji objedinjuje predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje te alternativne obrazovne programe omogućuje djeci, koja su prekinula školovanje, izučavanje određenog zanata i daje priliku za bolju budućnost. Škole i vrtići u Hrvatskoj svojim doprinosom pomažu u obrazovanju djece u Dori-u, u Burkini Faso koja su zbog siromaštva prekinula školovanje. Novčanim donacijama omogućujete im školovanje osiguravajući potrebne materijale i prostor za obrazovanje. Obnovljene su prostorije, opremljene potrebnim namještajem, materijalima i strojevima, a djeca su dobila bilježnice, olovke i uniforme. Donosimo Vam nekoliko fotografija koje prikazuju dio onog što ste omogućili djeci u Burkini Faso svojim trudom i donacijama u prvom polugodištu. Ne zaboravite da upravo vi, učenici, djeca i roditelji te učitelji mijenjate budućnost djece u Burkini Faso. Neizmjerno vam hvala na tome!

Korotimi Kinda obrazuje se za šivačicu. Zbog siromaštva Korotimi je, kao i većina njezinih prijatelja, napustila školu i počela raditi u rudniku. Posao je bio jako težak. Nosila je vreće kamenja, a zarađivala manje od 0,50 USD. Osim što su je boljeli zglobovi, bilo joj je mučno od prašine. Sada Korotimi uči nove vještine i znanje koje će joj pomoći u budućnosti. Teoriju im učiteljica objašnjava na školskoj ploči, a zatim na šivačoj mašini uči šivati. Jednog dana bi voljela voditi vlastitu šivaonicu.

Youssoufa Diallo obrazuje se kako bi postao automehaničar. Prije je radio u rudniku u Bani-u i tražio zlato kako bi mogao kupiti hranu. Sada je već treću godinu u centru za neformalno obrazovanje te bi želio otvoriti vlastitu automehaničarsku radionicu.

Agencija za zapošljavanje u Dori-u, glavnom gradu Regije Sahela u Burkini Faso osigurava programe za izučavanje zanata poput šivača, krojača, automehaničara, varioca i tesara u sklopu neformalnog obrazovanja.

preskoči na navigaciju