preskoči na sadržaj

Osnovna škola Grigora Viteza Zagreb

Login
VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

HIMNA ŠKOLE

ŠKOLSKI LIST

Mašta i svašta 

Priloženi dokumenti:
masta i svasta 2022.pdf

RASPORED ZVONA

 

sat

    Početak - završetak

0.

7.15  -  8.00

1.

8.00  -  8.45

2.

8.55  -  9.40

3.

  9.50   -  10.35

4.

10.40  -  11.25

5.

 11.30  -  12.15

6.

12.25  -  13.10

7.

13.15  -  14.00

8.

14.05  -  14.50

JELOVNIK

 
 

KUTIĆ ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE

 

PSIHO KUTIĆ

PEDAGOŠKI KUTIĆ

LOGOPEDSKI KUTAK

VELIKI ODMOR

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Kalendar rada šk.god. 2020./2021.

Veliki kalendar

Mali kalendar

Anketa
Kad te u školi ispituju, događa li ti se često da zbog treme ne možeš pokazati sve što znaš? [ Ako je odgovor DA, klikni na sliku ispod - uspješno učenje]Kako da učenje ne bude mučenje

 

MUP Red button

MUP CRVENA TIPKA

Tražilica
Erasmus KA2 "Start-Eu-Up" završna svečanost

 

Erasmus+ KA2 projekt Start-Eu-Up polako privodimo kraju. Projekt se provodio od 2019.-2022. godine u suradnji sa partnerskim školama iz Rumunjske, Italije, Portugala, Turske i Španjolske.

U projektu je sudjelovalo više od 70 učenika naše škole te 10 profesora. S obzirom da su se dvije mobilnosti održale online (Hrvatska i Turska) to nam je pružilo mogućnost da uključimo veći broj učenika naše škole.  Na mobilnostima je bilo 16 učenika i 6 profesora, što je bilo i predviđeno u samom projektu.

Učenici i njihovi voditelji u tijeku projekta učili su o razvoju poduzetništva od najranijih dana. Sudjelovali su u izradi mnogobrojnih prezentacija na temu poduzetništva, digitalnog marketinga, zelenog poduzetništva… Posjetili su ured Alberta Gajšeka i naučili kako osnovati start-up kompaniju, prisustvovali predavanjima o poduzetništvu, plaćama, transportu proizvoda, izradili skriptu o tome kako se pripremiti za tržište rada, naučili o uzgoju ljekovitog bilja.. naučili su zauzeti svoje stajalište i diskutirati o nekim „ozbiljnim“ temama.

Na mobilnostima su učenici stekli nove prijatelje, upoznali se sa različitim načinima školovanja u Europi, kulturama, jezicima i tradicijom. Uz mnogo rada bilo je i vremena za zabavu pa su učenici imali razne izazove kao što su pjevanje pjesama Eurosonga, You Turn- plesni izazov, učenje tradicionalnih plesova te upoznavanje sa tradicionalnim specijalitetima naših partnera.

Zadovoljni smo našim uspjesima ali i tužni jer je naša avantura gotova.

Svim Erasmus učenicima i voditeljima puno hvala što su svojim aktivnostima doprinijeli uspješnosti projekta

U nadi da ćemo se ponovno svi zajedno družiti u nekom novom projektu, na neku novu temu organizirali smo malu završnu svečanost sa podjelom Erasmus certifikata o sudjelovanju na mobilnostima učenicima i njihovim voditeljima. Svečanost su svojim prisustvom uveličali članovi školskog odbora: Daša Vrzić, Ivana Božić Valkaj, Tanja Jurin i Petrač Trpimir,  te podržali nastavak sudjelovanja naše škole u Erasmus projektima.

TIM RUMUNJSKA:

TIM ITALIJA:

TIM PORTUGAL (učenici su otišli u srednju školu):

TIM ŠPANJOLSKA

Koordinatorica : Maja Vunderl Pasarić

Erasmus KA2 "Start-Eu-Up" Turska online mobilnost

Naši su Erasmus učenici su sudjelovali na online mobilnosti u Turskoj. Predstavili smo se prezentacijom na temu čaja od bergama. U prezentaciji smo obasnili dobrobiti ispijanja čaja za ljudsko zdravlje, naveli neke tradicionalne biljke od kojih se u Hrvatskoj rade čajevi ali se i upoznali sa biljkom bergamo. 

Prilikom online mobilnosti naši su učenici sudjelovali u raznim projektnim aktivnostima, razgovarali su sa Turskim vlasnikom restorana u Australiji, naučili dosta o marketingu, transportu roba, osnivanju start up poduzeća te se upoznali sa znamenitostima i ljepotama Ankare. Ovo je bila prilika da ponovno vidimo naše prijatelje iz partnerskih zemalja.

 

 

 

 

Erasmus KA2 "Start-Eu-Up" mobilnost Rumunjska

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Start-Eu-Up Erasmus tim učenika 7.A razreda bio je na završnoj mobilnosti u Rumunjskoj od 6.6.-10.6.2022.

Nakon kraće posjete Rimu i upoznavanju sa njegovom kulturnom baštinom stigli smo u posjetu našoj prijateljskoj školi u Bistriti, Rumunjska.

 

Nakon što smo stigli u Bistritu naši ljubazni domaćini pokazali su nam svoju školu.

 

 

Svakoga dana imali smo "radno jutro": učenici su predstaljali svoje prezentacije, sudjelovali u radionicama izrade tradicionalnih košara, naučili izrađivati logo i reklame, sudjelovali na raznim predavanjima u svezi marketinga..  Učenici su stekli nove prijatelje te se upoznali sa kulturnim i prirodnim ljepotama Transilvanije.

 

U tijeku tjedna domaćini su nas odveli u prekrasnu solanu Turda koja se nalazi 120 metara ispod zemlje a osim što je prekrasna u njoj možete igrati mini golf, veslati po slanom jezeru, voziti se na velikom kotaču.. Ljetni dvorac grofa Drakule bio je malo manje zanimljiv nego što smo očekivali jer je dvorac sada pretvoren u hotel. Ipak, priroda oko dvorca je toliko lijepa da je inspirirala pisca Brama Stokera da napiše svoj roman o grofu Drakuli. Nedaleko od dvorca nalazi se prekrasno jezero na kojem smo imali piknik te se vozili pedalinama po jezeru. Legenda kaže da je ispod jezera neotkriven stari grad. Naši domaćini poveli su nas u razgledavanje Cluja za koji tvrde da je najljepši i najinteresantniji grad u Rumunjskoj. 

Nakon prekrasnog tjedna, prilikom povratka kući, posjetili smo i glavni grad Rumunjske, Bukurešt. Iako smo u njemu proveli tek par sati zadivio nas je svojom veličinom, velebnim parlamentom i predivnim fontanama. 

Sretno smo nakon 14 sati puta i tri leta stigli kući... veseli smo što doma ali tužni što je ovom interesantnom projektu došao kraj. Nadamo se da ćemo svi zajedno ostati u kontaktu i vidjeti se negdje ponovno...

 

Priloženi dokumenti:
Plum jam- Croatia.pptx

Erasmus KA2 "Start-Eu-Up" mobilnost Italiju

Erasmus KA2 projekt Start-Eu-Up

U razdoblju od 1.4.- 8.4.2022. Erasmus tim učenika iz 6.A razreda bio je na mobilnosti u Italiji u sklopu Erasmus KA2 projekta „Start-Eu-Up“.

Bilo je prekrasno ponovno uživo vidjeti naše partnere te steći nove prijatelje.

Nakon posjete Vatikanu i Rimu produžili smo do Salerna gdje su nas dočekali naši domaćini.

Prvi dan proveli smo upoznavajući školu, profesore i učenike. Svaka je zemlja partner pripremila svoje izlaganje rili prezentaciju na projektnu temu o upotrebi limuna u svojoj državi. Naše su učenice pripremile dva eksperimenta u kojima se upotrebljava limun. Vulkan od limuna i Tajna poruka oduševili su ostale učenike pa su i oni sami sudjelovali u eksperimentima. Nakon zanimljivih učeničkih prezentacija bilo je održano predavanje o marketingu, transportu proizvoda i prodaji proizvoda. Učenici su sudjelovali u raspravi na temu marketinga te su imali prilike steći nova znanja i ojačati svoje kompetencije iz poduzetništva. 

 

 

Upoznavajući stari grad Salerno posjetili smo njihovu katedralu te najstariji vrt ljekovitog bilja u Europi (Minerva garden). Naučili smo kako su još stari Rimljani imali inovativne metode navodnjavanja te vidjeli biljke iz cijelog svijeta koje se tu uzgajaju radi istraživanja njihovih ljekovitih svojstava.

Drugi dan posjetili smo Amalfi, katedralu te plantažu limuna. Učenici su na licu mjesta mogli vidjeti uzgoj i njegu svjetski poznatih Amalfi  limuna koji se razlikuju od drugih po svojoj jestivoj kori (nema pesticida) i slatkom plodu. Probali smo pekmez od limuna, limunadu i jako finu salatu od limuna sa mentom. Ljubazni voditelj plantaže objasnio nam je kako se limuni uzgajaju, kako se njeguju i mrežama štite od loših vremenskih utjecaja (pogotovo soli) i nametnika, kako se beru i magarcima transportiraju do kamiona i na brodove.

Trećeg dana domaćini su nam omogućili da se upoznamo sa Paestumom, rimsko-grčkim gradom koji je spomenik povijesti i kulture te je zaštićen dio UNESCO- ove svjetske baštine.

Paestum je osnovan 7. stoljeća Pr.Kr. a izvorno se zvao Poseidonia.

Nakon zadivljujućih grčkih građevina i priča o uzbudljivoj prošlosti ovog grada krenuli smo u posjetu jedinstvenoj farmi buffalo krava. Farma je poznata po proizvodnji buffalo mozzarele od ne pasteriziranog mlijeka te svoje proizvode prodaje direktnom prodajom u samoj tvornici a viškovima opskrbljuje obližnje restorane. Tamo smo se upoznali sa procesom uzgoja ovih specifičnih krava, njihovom prehranom te njegom. Također, vidjeli smo video o proizvodnji mozzarele i ricota sira te smo njihove proizvode i degustirali. Učenici su probali i ostale njihove proizvode od buffalo mlijeka: jogurte, sladolede, kolače..

Kao poslasticu za kraj naše mobilnosti domaćin nas je odveo na cjelodnevnu nastavu u drevni rimski grad Pompei. Pompei su također dio svjetske baštine UNESCA. Pompei su stradali 79. godine nakon erupcije vulkana Vezuv. U trenutku erupcije vulkana u gradu je živjelo 13 000 ljudi a stradanja su bila tako velika da je organizirano iskapanje Pompea iz vulkanske prašine započela tek u 16. stoljeću a arheološka iskopavanja i rad na očuvanju iskopina traju još i danas.

U tijeku dana održan je i sastanak voditelja na temu daljnje organizacije preostalih mobilnosti.

U petak smo se na žalost morali oprostiti od naših domaćina. Bila je to prilika da se još malo svi družimo te da učenici učvrste svoja nova  prijateljstva te razmjene kontakte.

Sa svojim prijateljima iz Turske proveli smo dan u Napulju čekajući povratni let za Hrvatsku.

Voditelji mobilnosti:

Maja Vunderl Pasarić

Lidija Marić

Učenice na mobilnosti:

Ema Sušec

Mia Petolas

Petra Tomašić

Jana Biber

Koordinator Erasmus KA2 „Start-Eu-UP“ projekta: Maja Vunderl Pasarić

 

 

 

Erasmus KA2 projekt Start-Eu-Up (2019.-2022.)

Koordinator projekta: Maja Vunderl Pasarić

Zemlje partneri: Rumunjska, Turska, Italija, Španjolska i Portugal

Od 13.-17.12.2021. naša je škola bila domaćin virtualne mobilnosti u projektu Erasmus KA2 Start-Eu-Up. Na mobilnosti je sudjelovalo više od 100 sudionika.

1.DAN

Iako je ovo bilo prvi puta da organiziramo ovakvu vrstu mobilnosti naši su se Erasmus učenici izvrsno snašli. Nakon uvodnog govora ravnateljice škole Vlatke Kovač te pozdravnog govora gospođe Ive Milardović Štimac i gospođe Zrinke Lochert iz Gradsog ureda za obrazovanje, sport i kulturu, Grad Zagreb, predstavili smo našu zemlju, grad i školu.

Naši su učenici svojom aktivnošću u Kahoot kvizovima, pod voditeljstvom profesorica Ivane Dujmović i Tatjane Šikić pokazali zavidno znanje o Hrvatskoj ali i o našim partnerskim zemljama.


2. DAN:

Učenici su prezentirali najpoznatije biljke iz svojih država te nam ukazali na njihovu ljekovitost i primjenu u svakodnevnom životu. Mi smo naravno govorili o svom školskom vrtu i kako kroz rad u njemu i učeničku Zadrugu uspješno integriramo učenike s posebnim potrebama.

Veliko zanimanje svih naših sudionika izazvala je prezentacija o muzici biljaka. Neki su sudionici mobilnosti po prvi puta otkrili kako biljke proizvode glazbu a pokazali smo im i kako ju neki muzičari koriste za stvaranje muzike za relaksaciju.

Ponukani njihovim interesom organizirali smo radionicu crtanja prstima uz muziku biljaka. Radionicu je pripremila profesorica Dubravka Kosier Čakarun a vodila Martina Baletić.

Pogledajte radove naših Erasmus učenika!

3. DAN:

Naš gost predavač je bila studentica Ekonomskog  Sveučilišta u Zagrebu. Predstavila je studentsku organizaciju Ekonomska klinika. Govorila nam je o poduzetništvu te je naglasak stavila na vrlo važnu temu o pravednoj raspodjeli plaća. Između ostalog, naučili smo da i nije toliko bitno koliko nam je plaća velika, nego je bitno koliko za te novce možemo kupiti usluga i dobara.

Naši učenici prezentirali su svoj Start Up vodič a mogli smo vidjeti i zanimljivu prezentaciju o virtualnoj tržnici u Hrvatskoj.

Naša školska psihologinja Ksenija Ondrašek za učenike je pripremila radionicu pod nazivom: Inovativnost i kreativnost. Učenici su trebali navesti jednu stvar koju bi željeli promijeniti u svojoj školi ili užoj zajednici. Trebali su smisliti rješenje za taj problem te ga na kreativan način prikazati upotrebom raznih materijala.

Pogledajte najbolji rad naših učenika 8. A razreda! Oni su poželjeli da što više vremena provode na čistom zraku u međusobnom druženju koje im toliko nedostaje!


4. DAN:

Pod vodstvom profesorice Verice Gemić, naši su učenici govorili o važnosti organske proizvodnje. Naši prijatelji iz Rumunjske pričali su nam o Eco prijateljskoj proizvodnji , a prijatelji iz Italije govorili su o recikliranju otpada kao jednom od najvažnijih faktora zaštite prirode.

Profesorice Dubravka Kosier Čakarun i Tatjana Šikić sa našim učenicima bile su u posjeti mladom poduzetniku Albertu Gajšaku. Naši učenici napravili su intervju s njim te obišli pogon za proizvodnju digitalnih igračaka CircuitMess.

Na kraju dana za učenike smo organizirali veseli pjevački izazov! Svaka zemlja partner trebala je odabrati jednu pjesmu svoje države sa Eurosonga i otpjevati ju uživo!

5. DAN:

Naš zadnji dan druženja prošao je vrlo veselo…

Nakon predivnog predavanja dr. Stribora Markovića o ljekovitosti biljaka i bezbrojnih pitanja naših prijatelja iz partnerskih zemalja u svezi ove teme organizirali smo plesni izazov za učenike. Naš Erasmus tim učenika uz pomoć profesorica Romane Cvetković i Kristine Lere osmislio je TIK TOK izazov te su ga drugi učenici trebali uvježbati. Bilo je jako zabavno!

Nakon video izložbe učeničkih radova organizirali smo i online kuharicu sa video receptima naših partnera! Sve je to popratila i naša školska kuhinja pod vodstvom Daniele Novak.

No, svega ovoga ne bi bilo da naš profesor Marko Dolenec nije bio toliko strpljiv i uporan te je  svojom informatičkom podrškom učinio da ova virtualna mobilnost bude izvrsna. Postao je pravi ZOOM čarobnjak!

Hvala svim Erasmus profesorima i učenicima na dobroj zabavi i na izuzetnom trudu koji su uložili kako bi prezentirali našu školu u najboljem svijetlu!

Koordinatorica projekta: Maja Vunderl Pasarić

ERASMUS TIM:

Vlatka Kovač, Ivana Dujmović, Marko Dolenec, Tatjana Šikić, Ksenija Ondrašek, Martina Baletić, Dubravka Kosier Čakarun, Lidija Marić i Mato Šipuš.

Učenici: Lana Sušec, Lara Vukelić, Leonardo Prenka, Šimun Lončar, Šimun Matošević, Ivana Šapina, Jakov Petrović Malešević, Tin Bjonda, Mia Petolas, Petra Tomašić, Janko Toma Biber, Mare Čuraković, Ema Jurašić.

Nadamo se da se vidimo uživo u travnju 2022. u Italiji!!!

https://youtu.be/EpHg_-2mJVM

 

 

ERASMUS TJEDAN U OŠ GRIGORA VITEZA, 11.-15.10.2021.

ERASMUS TJEDAN U OŠ GRIGORA VITEZA

11.-15.10.2021.

U povodu obilježavanja Erasmus dana osmislili smo za naše učenike aktivnosti koje se vežu za naš školski Erasmus+ KA2 projekt Start-Eu-Up o zelenom poduzetništvu, tako i za aktualnu temu zaštite okoliša.

Nadamo se da će ove predložene aktivnosti potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako biti poduzetan te ih osnažiti u shvaćanju važnosti očuvanja prirodnih resursa i okoliša. .

Svima želim uspješan tjedan!

Koordinatorica: Maja Vunderl Pasarić

RAZREDNI PROJEKTI

RAZRED

PROJEKT

1.a

Posadimo cvijet

1.b

Posadimo cvijet

1.c

Posadimo cvijet

1.e

Posadimo cvijet

2.a

Posadi drvo ne budi panj

2.b

Recikliranje

2.c

Recikliranje

2.e

Recikliranje

3.a

3.b

Otpad nije smeće – slike od starog papira

Otpad nije smeće- oslikavanje boca

3.c

Otpad nije smeće – plastika

3.e

Recikliranje

4.a

Rad u školskom vrtu - ružmarin

 

 

4.c

Slike od lišća

4.e

Drvo zahvalnosti – zahvalan sam Zemlji zbog…

5.a

Kako otvoriti poduzeće u Hrvatskoj – power point prezentacija

5.b

Limun zdrava biljka – gdje raste limun u Hrvatskoj, čemu koristi… - power point prezentacija

5.c

Čajanka – kako skuhati crni čaj? Dobrobit za zdravlje…- power point prezentacija, istraživanje

5.e

Radionica lavanda

6.a

6.b

Izrada kviza Cahoot na temu ljekovitog bilja (engleski)

Izrada kviza Cahoot na temu zaštite okoliša (engleski)

6.c

Vježbe relaksacije u školi /poslu, video

6.e

Čajanka - radionica

7.a

Oplemenjivanje radnog prostora 

7.c

Slike od lavande

7.e

Kako napraviti pekmez od šljiva (tradicionalni recept)– power point prezentacija

8.a

Čaj ( vrste čajeva, gdje se proizvodi, utjecaji na zdravlje, izreke o čaju – power point prezentacija (engleski)

8.c

Što je to organska proizvodnja – video ili power point prezentacija (Green friends)

8.e

8.f

Drvo zahvalmosti – zahvalan sam prirodi za…

Kamo s otpadom? – učenici u spektru

 

1.OS

Kamo s otpadom - radionica

2.OS

Deklaracije za proizvode zadruge - radionica

 

Priloženi dokumenti:
Sretan ro endan Europo 2021.mp4

ERASMUS PREDAVANJE - PODUZETNIŠTVO

POZIV NA ERASMUS PREDAVANJE

TEMA: PODUZETNIŠTVO

Pozivaju se svi zainteresirani učitelji i učenici naše škole da prisustvuju zanimljivom predavanju o poduzetništvu koje će se održati 24. 3. 2021. u 19 sati preko aplikacije ZOOM. Predavač je Ricardo Figueiredo, izvršni direktor tvrtke LUGGit,  koja se bavi distribucijom paketa u Portugalu.  

Link za uključivanje na sastanak

http://tinyurl.com/start-eu-up

 Nakon što se uključite preko ovog linka dobit ćete poveznicu na sastanak. Bit će to izvrsna prilika da Erasmus učenici i učitelji ponovno sretnu svoje kolege s mobilnosti… ovaj puta online.

 Ako Vam je potrebno više informacija o ovom događaju slobodno me kontaktirajte.

Lijep pozdrav,

Koordinator projekta Maja Vunderl Pasarić

 

 

Nadam se da vam je jucerasnje predavanje bilo zanimljivo! Do skorog online videnja😘

https://www.facebook.com/107088884082696/posts/323448852446697/?d=n

ANKETA O KONZUMERIZMU UOČI BLAGDANA

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Start-Eu-Up provedena je anketa među učenicima svih partnerskih EU država o konzumerizmu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pogledajte ovu zanimljivu anketu na dolje priloženom linku.
 
SRETNE BLAGDANE ŽELI VAM ERASMUS TIM!
 
Vodič za Start-Up poduzeća, Erasmus tim 6.a

Učenici 6. A razreda napravili su odličnu edukativnu prezentaciju iz koje možete naučiti kako i zašto otvoriti svoje Start-Up poduzeće. Na doljnjoj poveznici možete pogledati njihovu zanimljivu prezentaciju.

Hvala 6. A i čestitam!

Koordinatorica: Maja Vunderl Pasarić

 

Priloženi dokumenti:
Start-Up-Guide-Croatia.pptx

JEDAN DAN KAO PRODAVAČ - RAZGOVOR S PRODAVAČICOM

Koji god posao radite morate ga voljeti. To je preduvjet za uspješnu i sretnu karijeru. Posjetili smo neke od trgovina u našem kvartu. Evo što smo saznali.

  • Koju školu treba završiti da bi postao prodavač?

Kako bi postao prodavač moraš završiti trgovačku školu.

  • Kako je to raditi s ljudima?

Da bi radio s ljudima moraš biti ljubazan, strpljiv i komunikativan. Ljudi imaju različite zahtjeve i molbe, a ti ih moraš znati ispuniti.

  • Kako se prodavač treba ponašati prema kupcima?

Kupci su, kao što znate, uvijek u pravu. Ponekad se malo teže razumijemo jer se nekad ljudi ljute na stvari na koje mi prodavači nemamo utjecaja. Uglavnom prodavač mora biti smiren, otvoren, topao i blag. Često morate znati pogađati misli ljudima jer nekad ni oni sami ne znaju po što su došli.

  • Koji su odlike prodavača?

Svaki prodavač mora znati svoj posao. Treba poznavati robu, sirovinski sastav robe, mora znati raditi s novcima i naručiti robu. Također, prodavač treba biti komunikativan, ljubazan i veseo kako bi kupci došli ponovno u prodavaonicu.

 

ONE DAY AS A SELLER

Whatever job you do you have to love it. It is a prerequisite for a successful and happy career. We visited some of the shops in our neighborhood. Here's what we found out.

- What school do you need to finish to become a salesman?

To become a salesperson you have to finish trade school.

- What is it like working with people?

To work with people you have to be kind, patient and communicative. People have different requests and you have to know how to fulfill them.

- How should the seller treat customers?

Customers are, as you know, always right. Sometimes we find it a little harder to understand each other because sometimes people get angry at things that we salespeople have no control over. In general, the seller must be calm, open, warm and gentle. You often have to know how to guess people's minds because sometimes they don't even know what they came for.

- What are the characteristics of the seller?

Every salesperson needs to know their business. You should know the goods, the raw material composition of the goods, how to work with money and order goods. Also, the salesperson needs to be communicative, kind and cheerful in order for customers to come back to the store.


1. a PROGLAŠEN POBJEDNIKOM HUMANITARNE AKCIJE PESOLJUPCI

    

Pod vodstvom svoje razrednice Dubravke Kosier Čakarun, 1.a je pokazao da iako su još "mali" mogu činiti velika djela.

1. a pobjednik je naše humanitarne akcije sakupljanja hrane, igračaka, lajni i dekica za napuštene životinje u azilu SIGURNA KUĆICA, Jagodno.

Učenici i profesori naše škole sakupili su više od 60 kila hrane i na taj način razveselili peseke i mace u skloništu. Većina životinja o kojima se brinu volonteri Sigurne kućice  smješteni su po kućama kod teta čuvalica do udomljenja. 

Puno hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji!

Hvala što ste poduzetni i što pomažete drugima!

ČESTITKE 1.A!!!!

Koordinatorica: Maja Vunderl Pasarić

 

ERASMUS DAN - PREZENTACIJA RADOVA UČENIKA ŠKOLE

Dragi učenici, dragi profesori!

 

Prošao je još jedan Erasmus dan u našoj školi!

Bilo je jako zabavno i edukativno.

Sudjelovali su svi razredi naše škole, kako redovni tako i posebni. U dolje pripremljenoj prezentaciji možete vidjeti izložbu učeničkih kreativnih radova, online prezentacije učenika viših razreda ali i prekrasne edukativne materijale koje su napravili učenici sa svojim profesorima. Uživajte uz odabir muzike naših učenika, opustite se …….. i vidimo se uskoro!

Vaš Erasmus tim!

Diseminacija Erasmus+ KA2 Start-Eu-Up na Hr. radiju u emisiji Umijeće odrastanja
On the occasion of Erasmus Day, which was held in the Primary school Grigor Vitez, Zagreb, Croatia on October 16, 2020  students participating in the Erasmus + project KA2 Start-Eu-Up gave an interview to the National Radio Network (HRT).  In this way, we disseminated our project activities and emphasized the importance of student participation in Erasmus projects.
 
https://radio.hrt.hr/aod/os-grigora-viteza/357826/
 
Erasmus dan u OŠ Grigora Viteza

 

U povodu obilježavanja Erasmus dana osmislili smo prijedloge aktivnosti koje se vežu kako za naš školski Erasmus+ KA2 projekt Start-Eu-Up o poduzetništvu, tako i za obilježavanje Svjetskog dana hrane.

Zamišljeno je da 16. 10. učeničkim radovima ukrasimo prostor škole, a ostale učeničke radove objavimo na web stranici škole. Zato molim da s nekoliko fotografija popratite rad učenika toga dana te mi pošaljete na moj e-mail mvunderlpasaric@gmail.com s naznakom o kojem se razredu radi. Također, pošaljite i sve učeničke Power Point prezentacije i muzičke liste. Sve će biti objavljeno na web stranici škole, kao i na web stranici Erasmus+ KA2 projekta Start-Eu-Up.   

Nadam se da će ove predložene aktivnosti potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako biti poduzetan, a ujedno se relaksirati uz pomoć prirode.

Lijep pozdrav,

Maja Vunderl Pasarić

RAZREDNI PROJEKTI

RAZRED

PROJEKT

1.a

Posadimo cvijet

1.b

Izrada nakita od špage i jesenskih plodova

1.c

Izrada ježića od krumpira – izložba u holu

1.e

Slike od lišća – tema voće – izložba radova u školskom holu

2.a

Izrada nakita od špage i jesenskih plodova

2.b

Sakupljanje jesenskih plodova - izložba

2.c

Sakupljanje lišća na dvorištu, izrada slika od otisaka lišća – izložba u školskom holu

2.e

Kalendar prirode kroz rast biljaka (voća i povrća) - izložba

3.a

Izrada ježića od kestena

3.c

Sakupljanje lišća na dvorištu, izrada slika od otisaka lišća – izložba u školskom holu

3.e

Izrada slikovnice zanimanja

4.a

Izrada ježića od kestena

4.b

Sakupljanje jesenskih plodova i slike jesenskih plodova od špage - izložba

4.c

Radovi u vrtu

4.e

Izrada slikovnice zanimanja

5.a

Power Point prezentacija o izradi sapuna (10 slajdova)

5.b

Top lista pjesama sa zvukovima prirode

5.c

Muzika za relaksaciju – top 5 pjesama

5.e

Lutke od papira - zanimanja

6.a

Power Point prezentacija o hrvatskim Start Up tvrtkama (10 slajdova)

6.c

Zdrava hrana, moj najdraži recept – izrada razredne kuharica

6.e

Lutke od papira - zanimanja

7.a

Power Point prezentacija o muzici biljaka (10 slajdova)

7.c

Rad u vrtu

7.e

Zdrava hrana, moj najdraži recept – izrada razredne kuharica

7.f

Radionica - lavanda

8.a

Power Point prezentacija Moje buduće zanimanje (10 slajdova)

8.c

Moje buduće zanimanje – crtež – izložba

8.e

Radionica - lavanda

1.OS

Izrada mozaika od kolaža, tema plodovi zemlje

2.OS

Izrada mozaika od kolaža, tema plodovi zemlje

Start-Eu-Up poduzetni mali humanitarci

Erasmus+ projekt Start – Eu – Up poziva Vas da se pridružite obilježavanju Svjetskog dana životinja kroz humanitarnu akciju prikupljanja hrane, vodilica, lajni, igračaka, ručnika i dekica za napuštene životinje u azilu.

Pomognimo im da lakše prođu kroz zimske dane.

Olakšajmo im dane u zatočeništvu veselim igračkama, toplim dekicama i finom klopicom…

Stvari koje donesete u školu možete ostaviti na klupi kod ulaza u školu u periodu od 1.10. – 9.10.2020.

Upišite svoje ime i razred  na listu donatora.

Zahvaljujemo unaprijed!

Vaš Erasmus tim!!!!

Start-Eu-Up - prezentacija učenika Erasmus tima o čajevima

Osim što sade, njeguju, sakupljaju i suše ljekovito bilje iz našeg školskog vrta, naši Erasmus učenici otišli su i korak dalje te vam pripremili prezentaciju o ljekovitim biljkama, čajevima te vam ponudili zanimljive tradicionalne recepte.

Pogledajte ovdje:

VIRTUALNA TRŽNICA- rad Erasmus učenik
Erasmus tim učenika 6.a i 7.a  razreda izradili su prezentaciju o virtualnoj tržnici kojom su željeli pokazati kako se u današnje vrijeme nove tehnologije i društvene mreže mogu dobro iskoristiti za promociju domaćih proizvoda. 
Ovaj projekt naročito je bio važan u doba zatvaranja tržnica zbog pandemije Covida 19 ali je i znatno utjecao na bolje povezivanje malih poduzetnika i OPG-a sa širokom mrežom potrošača.
Na taj način su potrošači sigurno i lako dolazili do najkvalitetnijih proizvoda a sami proizvođači uspješno su plasirali svoje proizvode koje na drugi način ne bi mogli plasirati. Ova virtualna tržnica dobar je primjer kako je potrebno imati dobru novu ideju te da ako se potrudimo uvijek možemo naći rješenje.
 
Koordinator Projekta: Maja Vunderl Pasarić
Akcija Pesoljupci

Akciju pod nazivom PESOLJUPCI organizirali smo uz pomoć učenika i djelatnika naše škole.

Iako u otežanim uvjetima (jer večina naših učenika još pohađa online nastavu),  uspjeli smo profesorskim donacijama te prodajom učeničkih radova nastalih kroz djelovanje školske Zadruge sakupiti hrane i ostalih potrepština za nezbrinute životinje u azilu Velika Gorica u vrijednosti večoj od 800,00 kuna.

Zahvaljujem se svim Zadrugarima (posebno voditeljici Zadruge i članici K2 projekta Ivani Dujmović), Erasmus učenicima i djelatnicima škole koji su sudjelovali u ovoj akciji i još jednom pokazali svoje veliko srce!!

Maja Vunderl Pasarić

 

Erasmus KA2 Start-Eu-Up projekt

Dan Europe: Erasmus Start-Eu-Up
Erasmus: START-EU-UP!! 
Povodom rodendana Europe, ucenici koji sudjeluju u Erasmus+ projektu Start-Eu-Up svojom su cestitkom obiljezili ovaj dan.

Danas se deveti svibnja, uz  himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

Cestitke svih nasih partnerskih skola mozete pogledati na face stranicama naseg projekta!

https://www.facebook.com/Start-EU-Up-Erasmus-107088884082696/

 

Pripremila: Maja Vunderl Pasaric

ERASMUS+ KA2: STRATEGIC PARTNERSHIP PROJECT

From idea to action

 

ERASMUS + KA2: STRATEGIC PARTNERSHIP PROJECT

START-EU-UP (2019-2021)

 

A serious entrepreneurship project where we all have a great time

Entrepreneurship learning is a lifelong process that begins in early childhood until a later age. Those children who, from an early age, are exposed to entrepreneurial thinking development exercises have greater creative freedom, greater self-esteem and greater control over their later lives.

Why should students get involved in the project?

Because students who are involved in school projects reach a higher academic level, become more aware of career choices, develop a greater understanding of economics, develop basic financial competencies, contribute more to society, be more independent in problem solving and turn problems into opportunities.

Entrepreneurial thinking in students is developed through 5 practical exercises:

Game, Empathy, Creativity, Experiment and Thinking.

Now something about the project…

Empowering students' entrepreneurial competences is the most important goal of the Erasmus + KA2 "Start - Eu - Up" project. Students who will participate in the project with their mentors will set up a virtual company according to Croatian and European laws. The company will be concerned with promoting the local economy through the preservation of cultural heritage.

Two local products will be selected for students to make independently within the school cooperative.

The project, along with entrepreneurial competences, will encourage English language learning. Particular emphasis will be placed on developing and acquiring new knowledge regarding the use of ICT in the business environment. The project promotes teamwork, respect for diversity and multiculturalism.

What will students learn?

Through this project you will learn how to convey your ideas, but also respect others. You will learn how to start your own business. You will be involved in the development of company goals and budgeting. Since we are all doing this for the first time, you will need to use your creativity and innovation, which you may not even feel is hiding in you. You will not be alone, you will work in a multicultural team of students from five other EU partner countries.

Grade 6a students were already on Erasmus Mobility in Spain. Here's what they said:

LARA VUKELIĆ

It was wonderful in Spain. Something new and exciting. We met new wonderful people, we hung out and have fun. My roommate Vicky is very nice and sweet as all the other students I met on the trip. That to me is one of the most wonderful events of 2019.

 

LANA SUŠEC

It was super fast for me. If only we had been one more day….

 

EMMA JURIŠIĆ

I had a great time on this trip to Spain. I met many students not only from Spain but also from Romania, Italy, Portugal and Turkey. One of them is my roommate Lucia, she is very kind and kind.

 

LEONARDO PRENKA

It was beautiful in Spain. We learned a lot. My roommate Javier loves to play games as much as I do. We agreed on everything. But it went too fast.

 

Be Enterprising - Help Others

 

 

HELPING ANIMALS

 

As part of the Erasmus Start-EU-Up project, the students and staff of our school conducted an action collecting dog and cat food. We donated food to a shelter n asylum for unattended animals of "Bistra".

The students also bought food for the Lunjo Asylum, marking International Animal Day.

 

 

HELPING PEOPLE

 

The students and staff of our school collected clothing and footwear and donated it to the homeless people of the charity „Open Cupboard“.

 

From idea to action: Start-Eu-Up Erasmus project

 

PLANT A TREE - DON'T BE A STUMP

 

Great eco action from our school Erasmus Students

 

 

The students of our school have united in the action of planting trees in the school yard. Hawthorn and birch now grow proudly as students eagerly await their shade. During planting, the students wished to plant a few fruit trees in the yard to make jam and juices in the school cooperative.

 

Messages to trees:

I want you to grow fast.

Lana, 7.e.

Tree, I love you so much!

Svea, 7.e

I wish you luck and grow fast!

Vanessa, 7.e

Stay tall and stay in our school.

Luke, 7.e.

Be happy at our school.

Marie, 7.e.

 

Erasmus tim naše škole u Portugalu
U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Start-Eu-Up četvrto učenika 7.a razreda u pratnji profesorica Maje Vunderl Pasarić, Tatjane Šikić te Martine Baletić bilo je na razmjeni studenata u Aveiru, Portugal. 
Mobilnost je provedena od 16.2.-21.2.2020. Učenici su bili smješteni u obiteljima domaćinima što im je pružilo mogućnost da se upoznaju sa svakodnevnim životom Portugalaca. 
Uz mnogobrojne radionice u svezi soli, predavanja o financijskoj pismenosti te male škole portugalskog jezika, učenici su imali priliku vidjeti uživo solanu, voziti se gondolom, popeti se na najviši svjetionik u Portugalu, dotaknuti Atlantski ocean te posjetiti Library Lolo u kojoj je J.K. Rowlling dobila inspiraciju da napiše Harry Pottera.
Najteži nam je bio rastanak od naših novih prijatelja, no vidimo se uskoro u Hrvatskoj!
Erasmus tim naše škole u Španjolskoj

MOBILNOST ŠPANJOLSKA, Humanitas Bilingual School Torrejon

 

Prva mobilnost učenika održana je od 4.-8.11.2019. u Španjolskoj, Madrid.

Sudjelovali su učenici 6.a razreda:

  1. Emma Jurašić
  2. Leonardo Prenka
  3. Lana Sušec
  4. Lara Vukelić

 Te voditeljice: Ivana Dujmović i Ksenija Ondrašek

 

Učenici su odabrani zbog aktivnog angažmana u radu školske Zadruge.

Također, učenici su pokazali interes i motivaciju za dvogodišnje sudjelovanje u aktivnostima Projekta Start-Eu-Up.

 

Roditeljski sastanak za roditelje učenika 6. razreda održan je 3.10.2019.

 

Prezentacija Projekta učenicima viših razreda održana je u školskoj dvorani 11.10.2019., povodom Erasmus dana.

Priloženi dokumenti:
Agenda Spain.pdf

Erasmus+ dan
Dragi učenici 
11.10.2019. u našoj školi će se održati Erasmus+ dan. 
Pozivamo vas da dođete toga dana u našu školsku dvoranu u 8 ujutro na prezentaciju našeg novog Erasmus+ projekta "Start-Eu-Up".
 
Vidimo se!
 
Maja Vunderl Pasarić, koordinator
PROJEKT: Start- Eu- Up

ERASMUS+ KA2 projekt 1.9.2019.-31.8.2021.

Zemlje partneri: Rumunjska, Španjolska, Portugal, Italija, Turska i Hrvatska.

 

Ovaj projekt vezan je uz teme osnaživanja poduzetničkog duha kod učenika od najranije dobi.

Kako bi se što bolje prilagodili tržištu rada u svojoj budućnosti učenicima treba što ranije početi osnaživati njihove poduzetničke kompetencije. To je najvažniji cilj projekta.

Projekt se bavi promicanjem lokalnih proizvoda i osnaživanjem lokalne ekonomije kroz očuvanje kulturne tradicije.

Učenici i njihovi mentori osnivaju fiktivnu tvrtku koja se bavi:

- istraživanjem tržišta

- pronalaskom potencijalnih kupaca

- provođenjem istraživanja o navikama lokalnog stanovništva

- kreiranjem virtualnog poduzeća (organizacija sastanaka s lokalnim poslodavcima, poduzećima, udrugama, Ekonomskim institutom i fakultetom te ostalim gospodarskim sudionicima prisutnim u lokalnoj zajednici… )

 

Projektom će se uz poduzetničke kompetencije poticati učenje raznih jezika (osobito engleskog jezika) te ojačati ICT kompetencije kod učenika.

Kroz projekt se potiče timski rad, poštivanje raznolikosti i multikulturalnosti.

 

Svoje proizvode učenici će prezentirati na školskim i lokalnim sajmovima. 

Naši proizvodi su:    1) proizvodi od lavande

                                    2) sapuni

Mobilnosti učenika i nastavnika na temu:

TEMA

CILJANA SKUPINA

VODITELJ

VRIJEME

Istraživanje tržišta – ustroj poduzeća,  web, Facebook, logo

Ljudski potencijali – vrste poduzetnika

Svi zainteresirani učitelji i učenici

Ivana Dujmović i Ksenija Ondrašek

Španjolska

4. – 8. 11. 2019.

Financijski i pravni aspekti poduzeća

Svi zainteresirani učitelji i učenici (pogotovo oni uključeni u INA – financijska pismenost)

Maja Vunderl Pasarić i Lidija Marić

Italija

Veljača 2020.

Proizvodnja

Kontrola kvalitete proizvoda

Zainteresirani učitelji i učenici

Svi Erasmus učitelji i učenici

 HRVATSKA domaćin

Travanj 2020.

Trgovina

Zainteresirani učitelji i učenici (uključeni u Zadrugu)

Vlatka Kovač, Dubravka Kosier Čakarun

Portugal

Listopad 2020.

Nabava i distribucija proizvoda

Zainteresirani učitelji i učenici (uključeni u Zadrugu)

Svi Erasmus učitelji i učenici

Turska

Veljača 2021.

(Skype)

Završni sastanak partnera u projektu

Učiteljsko vijeće

Marko Dolenec

Tatjana Šikić

Rumunjska

Svibanj 2021.

 

 

preskoči na navigaciju